Quantcast
Channel: Nyheter från Spanien – Megafon
Viewing all 514 articles
Browse latest View live

Ny marknad i Malagaprovinsen

$
0
0
Smak av Málaga

Den första permanenta marknadsplatsen för varumärket ”Sabor a Málaga”med produkter enbart från lokala producenter öppnar snart i Coín.

 

Smak av Málaga

Varumärket har skapats av provinsstyrelsen för att främja Málagaprovinsens livsmedelsföretag och den ordagranna betydelsen är “Smak av Málaga“. Den nya marknaden är den första av sitt slag men det är tänkt att det skall bli betydligt fler i provinsen. Iden är att små producenter skall kunna sälja utan mellanhänder och en mycket stor andel av produkterna blir ekologiska.

Nybygget ligger på en 1.400 kvadratmeter stor tomt intill köpcentret La Trotcha strax öster om själva centrala staden. Byggnaden är på cirka 800 kvadratmeter med en 200 kvadratmeter stor innergård. Det blir plats för cirka 40 olika stånd med produkter främst från Guadalhorcedalen, investeringen är på totalt 336.326 Euro.

Coin marknad

Den blivande nya marknaden i Coín.

Som så många andra byggprojekt så har det blivit förseningar, men den nya marknaden förväntas att invigas i slutet av maj. Marknaden kommer att hålla öppet tisdag till söndag och måndagar kommer det att vara stängt.

Sedan tidigare finns en populär marknad med produkter från lokala odlare på söndagar, men den är mindre och har bara små stånd med tälttak. Den ligger på gatan utanför den nya marknaden och strax intill i köpcentrets parkeringsgarage finns den mycket populära loppmarknaden, också den på söndagar.Mercado, Coín

Den befintliga lokala söndagsmarknaden (stänger kl 14), den nya permanenta marknaden blir längst ner på vänster sida.

Loppmarknad

Den populära loppmarknaden hålls varje söndag (stänger kl 14) i parkeringsgaraget på köpcentret La Trotcha i Coín. Tack vara att den är under tak är den helt väderoberoende.

Red.anm: Vad vi har kunnat se när vi åker förbi byggarbetsplasen, vilket vi gör dagligen.Så ser det ut som om tidtabellen med invigning i maj kan ha förutsättningar att hålla, vi återkommer med mer information när det närmar sig.

 

.


Fuengirolas internationella feria

$
0
0
Feria Internacoional de los Pueblos 2015

Nu på onsdag den 29 april startar Fuengirolas internationella feria, Feria Internacional de los Pueblos och den varar fram till den 3 maj.

 

Feria Internacoional de los Pueblos 2015

Det är den tjugoförsta upplagan av denna populära festlighet och för första gången på flera år så kommer också Sverige att vara representerat med en egen casita, en utställningslokal där besökarna kan få en smakbit av svensk kultur. Det förväntas runt en miljon besökare till årets feria, det är 27 länder representerade med egna casitor och dessutom 6 spanska provinser. Allt går som vanligt av stapeln på feriaplatsen i Fuengirola och det är fritt inträde till alla casitor.

Ferian invigs klockan 12.00 onsdagen den 29 april på feriaplatsen och casitorna öppnar klockan 13:00. Lite senare på kvällen firas det med en officiell ceremoni klockan 20:30 i Palacio de la Paz. Ferian stänger frampå småtimmarna klockan 04:00 alla dagar.

Det har varit en stor efterfrågan efter en svensk casita under alla de åren då Sverige inte har varit representerat. Det bor ju många Svenskar i Fuengirola med omnejd och det är ett populärt resmål för solhungriga svenskar. Att arrangera en casita är ett krävande arbete och det innebär mycket gratisarbete för alla inblandade. Detta är troligtvis huvudorsaken till att det inte har varit någon som har varit intresserad av att ta tag i detta under några år.

Men nu är Sverige på banan igen och gänget bakom den svenska casitan har gjort en stor insats och kommer att presentera svensk kultur, musik och mat. Det kommer att finnas traditionella svenska rätter som kålpudding, smörgåstårta, älgburgare och svensk korv. Det kommer också att finnas svenska drycker som svensk öl och självklart även starkare saker, svensk snaps inte att förglömma.

Det blir olika svenska artister som kommer att stå för underhållningen.

    • Folkmusik – Kubbarna
    • Schlager – Nadia Louis & Peter Brown Dell
    • Blues – Berras Bluesband
    • Rock – Tredrag
    • DJ -. Abbylito

Det ryktas också om ”hemliga” gästartister……

Lördagen är lite speciell med den traditionella stora paraden som går genom staden, länderna som är representerade har då sina traditionella folkdräkter Paraden startar från Plaza de España klockan 11 och beräknas vara framme vid feriaplatsen mellan klockan 13 och 13.30.

Casita Sueca

Gänget bakom den svenska casitan.

Programmet för hela ferian finns här: http://www.fipfuengirola.com/fip15.htm.
Det finns också en Facebooksida för den svenska casitan med information om allt vad som händer där: https://www.facebook.com/casitasueca

Aktuella festligheter

$
0
0
Romeria, pilgrimsvandring

Att feriasäsongen är i full gång har kanske de flesta inte kunnat undgå att märka, men det finns många lokala fester som kanske inte är allmänt kända.

 

Fiesta de Primavera

Många byar och städer i både Spanien och Sydamerika firar “Dia de la Cruz” (Majkorsdag) den 3 maj, framförallt gäller det landsbygdskommunerna. Många spanska kommuner väljer dessutom att utöka första och tredjemajfirandet till en vårfest “Fiesta de Primavera”. Ett flertal byar och städer har också sin Romeria (pilgrimsvandring) nu på våren, en Romeria följs alltid senare upp med en Feria. Men många gånger är det Romerian som är det intressantaste och absolut det mest genuint spanska.

Ett litet urval av vårens festligheter

Ett tips för de som är med på firandet av den Internationella ferian i Fuengirola som vi skrev om igår är att ta en dag och besöka någon av inlandsstäderna Coín eller Alhaurin el Grande. Där pågår olika aktiviteter under lite lugnare och betydligt annorlundare former.

Coín

Coín firar sin vårfestFiesta de Primavera” från 29 april till och med den 3 maj, den 30 april är det allmän Dia de la Cruzhelgdag i Coin. Det förekommer olika aktiviteter under hela vårfesten, tävling i grönsaksodling, idrottstävlingar, musik och dans, mat och dryck. Några höjdpunkter är 1 maj då jungfrun “Virgin de la Fuensanta” förs i procession från kyrkan San Juan Bautista till sitt Eremitage. Hela staden följer henne upp till helgedomen, där blir sedan jungfrun under hela maj månad.

Nästa höjdpunkt är majkorsfirandet den 3 maj, då hela staden pryds med kors och blommor. Sedan besöks korsen av “Cristo del Perdón y la Vera Cruz”. När det blir natt fortsätter Kristus processionen sin vanliga tur hem till sin kyrka.

Alhaurin el Grande

Alhaurín el Grande

Systerstaden till Coín är Alhaurín el Grande, städerna ligger inom synhåll från varandra och är ungefär lika stora, men ändå helt olika. Staden är framförallt berömd för sitt majkorsfirande, det startar redan på kvällen den 28 april och varar fram till 10 maj. Det pågår festligheter från 28 april till 3 maj, samt 9 och 10 maj. Men huvudfirandet är den 3 maj då det drar igång redan klockan 9 på morgonen sen är det olika programpunkter hela dagen som avslutas sent på kvällen med fyrverkeri.

Romeria Villafranco

Villafranco del Guadalhorce

En liten by med runt 750 invånare, den hör till Alhaurín el Grande men är mycket annorlunda och mycket spansk, men det bor faktiskt 2 svenskar där (vi har träffat dem). Den första maj firar byn sin Romeria nere vid floden Rio Grande, det är ett mycket trevligt familjeevenemang med sång, dans, mat och dryck. Folk kommer dit till fots, ridande eller i häst och vagn. Alla bjuds på Sangria och Paella, men annars så fungerar det som ett stort knytkalas, grannar och vänner slår sig tillsammans och firar sitt skyddshelgon ”Misa Rociera en Honor a la Patrona Mª Auxiliadora”. Själva pilgimsvandringen startar vid 9 tiden inne i byn och kommer fram till Rio Grande vid ca 10:30 – 11 tiden, krings vid 20 tiden startar vandringen tillbaka till byn.

 

Romeria, pilgrimsvandring

Romerian i Villafranco del Guadalhorce, en pilgrimsvandring med fest.

Vi på den svenska nyhetsredaktionen är lokaliserade i Coin så från nu så tar vi ledigt och återkommer den 4 maj. Men den som vill träffa oss är välkomna till Romerian i Villafranco del Guadalhorce den första maj, tillsammans med våra grannar kommer vi att ta oss dit medförande en stor grill, bord, stolar, mat och dryck. Vissa åker bil, själv förväntas jag att rida dit på en häst som heter Rusty, väl mött.

Ferrariutställning i Málaga

$
0
0
Ferrariutställning

Den som är intresserade av att se Ferraris utveckling under de senaste 35 åren kan besöka mässhallarna i Málaga nu i veckan.

 

Ferrariutställning

Utställningen hålls iPalacio de Ferias y Congresos” i Málaga, den öppnade den 1 maj och håller på fram till den 10 maj. Det är Ferrari Club España som i samarbete med Scuderia Ferrari Club Andalucía som presenterar 35 års utveckling hos Ferrari.

De allra bästa och mest intressanta av Ferraris modeller finns representerade som 288 GTO, F40, F50, Enzo mm. Inträdet är 7 Euro, barn under 12 år gratis om de åtföljs av en vuxen.

Mer information finns på: http://scuderiaferrariclubandalucia.com/ef2015/ och http://www.elenaferrari.net/calendario.html

Expo Ferrari i Malaga

 

Feria i Torrevieja

$
0
0
Torrevieja majferia 2015

Kommunalrådet i Torrevieja Lola Sánchez Roca har presenterat årets majferia som börjar onsdagen den 6 maj och håller på till den 10 maj.

Torrevieja majferia 2015

 

En av höjdpunkterna i år är ett framträdande av den spanska duon “Camela” på fredag kväll, men det kommer att finnas sångare och dansare från hela Spanien under evenemanget. Under evenemanget kommer även 300 hästar och ett trettiotal vagnar att deltaga. Det kommer att finnas ett stort utbud av mat och dryck i särskilda stånd i hamnområdet.

 

Program för “Feria de Mayo” 2015:

 

Onsdag 6 maj

Kl. 21.00: Invigning. Union Musical Torrevejense och kör och orkester Salinas spelar Torreviejas
hymn. Därpå följer ett stort fyrverkeri.
Kl. 21.30: Dansakademin “Sancho y Martinez” framträder.
Kl. 22.30:.Dansgruppen “Embrujo” från Casa de Andalucia “Rafael Alberti”
Kl. 23.30: Dansgruppen “Rocieros de Sevilla”
Kl. 00.00: Konsert med “La Espartera”

Torsdag 7 maj

Kl. 21:00: Dansakademin “Dharma” framträder
Kl. 22:00: Dansakademin Lynda Dorado “Duen de Andaluz” från Bordeaux, Frankrike, dansar Sevillanas
Kl. 23:00: “Los Duendes” dansar

Fredag 8 maj

Kl. 21:00: Dansakademin “Lola Morales y Arantxa Blanco” framträder.
Kl. 22:00: Sångaren Jonathan Pons
Kl. 23.00: Konsert med sångerskan Camela (fritt inträde)

Lördag 9 maj

Kl. 12.00: Mässa “Misa Rociera” i Stora kyrkan sjungs av kören från Casa de Andalucía “Rafael Alberti”.
Därpå följer hästparad från Stora torget till festplatsen i hamnen.
Utställning av hästar och vagnar i hamnen fram till kl.16.
Kl. 21.30: Stadens kommunala dansskola framträder under ledning av Nuria Girona
Kl. 22.30: Dansakademin Paya ́s
Kl. 23:00: Stor final i den femte tävlingen i copla sång “Ciudad de Torrevieja”.
Kl. 00:00: Flamencodans av danskompaniet “El Torero”

Söndag 10 maj

Kl. 11.00: Hästparad vid festplatsen fram till kl.16.
Kl. 12.00: Hästföreställning på festplatsen
Kl. 19.00: Final i sevillanasdanstävlingen.
Kl. 20.00: Dansakademin “Soul Dance”
Kl. 21.00: Dansakademin “Maria del Angel”
Kl.22.00: Följande rocieros-körer i Torrevieja sjunger:
Hermandad Virgen del Rocio, Casa de Andalucia “Rafael Alberti”, Alba Rociera,Gruppen “Azahar”.
Kl.23.30: Som avslutning på årets majferia sjunger de fyra körerna “Salve Rociera”

Feria i Torrevieja

Arkivbild från en tidigare majferia. Foto: Torrevieja kommun.

Spanjorerna lever längst

$
0
0
Äldre par

En ny studie har visat att spanjorerna har den högsta medellivslängden i Europa och att de spanska mödrarna är de äldsta på kontinenten.

 

Äldre par

Ett äldre lyckligt par, foto: Ian McKenzie.

Fördelarna med en sund medelhavsdiet, rik på färsk fisk, grönsaker och olivolja, har länge varit känt. Nu har Eurostat gjort en ny studie som visar att spanjorerna lever längre än sina europeiska kollegor med en medellivslängd på 82,5 år. Tätt efter Spanien kommer de två andra Medelhavsländerna Italien och Frankrike, de har också en medellivslängd på över 82 år. Sett globalt så är det bara Japan som överträffar Spanien.

I botten på på livslängdsskalan inom EU kommer Rumänien, Bulgarien, Lettland och Litauen. De har samtliga en medellivslängd på under 75 år

Som de flesta vet så är det också skillnader mellan män och kvinnor, kvinnor lever längre i alla länder. Men skillnaderna varierar kraftigt, ser man på hela EU så lever kvinnorna i genomsnitsnitt 5,6 år längre än männen. Minst skillnad är det i Sverige, Nederländerna och Storbritanninen där det bara skiljer 3,7 år. Störst skillnad är det i Baltikum med 11,2 år i Litauen, Estland 10,1 och Lettland 10,0.

Studien visar också att spanska mödrar väntar längre med att skaffa barn, genomsnittsåldern för förstföderskor är 30 år i Spanien – medan genomsnittet i EU ligger mellan 25 och 29 år. Spanien har tillsammans med Portugal och Polen det lägsta födelsetalet i EU, 1,32 födslar per kvinna.

Livet efter 65

Livet efter 65. Bilden går att klicka på så öppnar den i stort format i ett nytt fönster.

Den som är intresserad och orkar kan läsa igenom den intressanta 214-sidiga rapporten (på engelska och i PDF format) här: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/6776245/KS-05-14-031-EN-N.pdf/18bee6f0-c181-457d-ba82-d77b314456b9

 

Spansk fotboll i strejk

$
0
0
Fotboll strejk

Det spanska fotbollsförbundet RFEF har varslat om strejk från den 16 maj, strejken omfattar samtliga ligamatcher och har inget bestämt slutdatum.

 

Fotboll strejk

Strejken berör mer än 600.000 spelare, tränare och domare och bottnar i ett långvarigt missnöje med hur TV pengarna fördelas. Den spanska regeringen förbereder en ny lag om hur pengarna skall fördelas och det är inget som det spanska fotbollsförbundet kan acceptera.

Det finns dessutom en risk med att regeringen blandar sig i med lagstiftning i frågan. FIFA tillåter ingen inblandning från regeringar i fotbollens administration, så i värsta fall kan Spanien bli bannlyst från internationella tävlingar. RFEF har här ett mycket starkt förhandlingskort i det faktum att presidenten för RFEF också är vicepresident i FIFA och sedan lång tid nära vän med Sepp Blattter (FIFAs president).RFEF

Även spelarnas organisation AFE är på krigsstigen och hade tidigare utlyst strejk till den 17 maj. De är också missnöjda med hur pengarna fördelas och dessutom med både spelarlöner och hur bildrättigheter beskattas.LFP

Det organ som ansvarar för Spaniens två toppligor ”La Liga de Fútbol Profesional (LFP)” stöder regeringens lagförslag och försöker via rättsliga åtgärder stoppa strejken. De har kallat alla anslutna klubbar till en extra generalförsamling den 15 maj.AFE

Vad gäller pengarna från TV rättigheterna så går idag 90% till division 1 och 10% till division 2. Av pengarna till division 1 så lägger de två topplagen Real Madrid och Barcelona beslag på 50% sen får de övriga dela på resten. Så det är helt klart upplagt för stridigheter.

 

Apelsinfestival på söndag

$
0
0
Fiesta de Naranja 2015

Det finns många olika skördefester här i Spanien, en av dem är den årliga apelsinfestivalen i Coín. Den går av stapeln nu på söndag den 10 maj.

 

Fiesta de Naranja 2015

Vi har i en tidigare artikel skrivit om några av de lite mindre kända lokala festligheterna, vi fortsätter här lite på samma tema. I stort sett alla odlingslandskap i Spanien har olika skördefester, det kan handla om vinskörden, sparrisskörden eller när kastanjerna plockas. Gemensamt för alla är att det är genuint lokala festligheter och inte några turistfällor. Faktum är att på vissa av dem ser man inte en turist så långt ögat når. Apelsinfestivalen i Coín är en typisk sådan fest, den firas nu i maj för att markera slutet på apelsinskörden. Apelsinerna skördas i dessa delar av Spanien från oktober till maj då träden ger två skördar per år här i södra Spanien.

Coín ligger i ”Valle del Azahar som är en sidodal till Guadalhorcedalen. Azahar är det arabiska namnet för blommor och i detta fallet syftar namnet på den “näsbedövande” doft som alla blommorna på citrusträden ger ifrån sig när de blommar. Dalen är till brädden fylld med apelsin, citron och mandarinträd som verkligen trivs i den bördiga jorden. Det lustiga är att nu när det är dags för att skörda alla apelsinerna så är träden samtidigt fyllda med blommor, de skall sen ge nästa skörd med början i oktober.

Festligheterna äger rum i centrala Coín i och runt den vackra parken ”Parque de San Agustín“. Att ta sig till Coín är lätt, det finns bra vägar från Malaga, Fuengirola och Marbella. Med bil tar det cirka 30 minuter från alla dessa städerna, men det finns också bussförbindelse med alla städer runtomkring.Fiesta Naranja

Program för XIX Fiesta de Naranja

Det kommer att finnas stånd från ett 50 tal utställare i parken, alla är lokala producenter. Det blir hantverksmässigt gjorda getostar, bröd, godis, korv, hantverk, samt keramik (som ju är en specialitet för området). Utställningen öppnar strax efter klockan 10.

Aktiviteterna börjar klockan 11:30 med att de lokala restaurangerna demonstrerar matlagning där varje recept har apelsiner som huvudingrediens. Det kommer att finnas workshops för alla åldrar där man kan utveckla sina färdigheter och göra desserter för den tävling som senare kommer att hållas.

Klockan 14:00 är det dags för olika provsmakningar som färsk apelsinsallad med torsk (även kallad malagueña) och den populära soppan “sopa hervía“. Denna välsmakande maträtt är en rätt som skördearbetarna levde på förr i världen och lagas av det bästa som trädgården förmår. Grundläggande ingredienser är paprika, tomater, vitlök, dagsgammalt bröd och en skvätt olivolja (extra virgen).

Under dagen kan man också dricka färskpressad juice och prova någon av de desserter som görs för den stora desserttävlingen. Stadens konditorer är givetvis engagerade i tävlingen, men vem som helst kan delta, det gäller bara att göra en efterrätt där huvudingrediensen är apelsin.

Nytt för i år är också en snabbmålningstävling “Annette Deleitaille“. Den är en hyllning till den belgiska konstnären Anette Deleitaille som bodde här under många årtionden tills hon gick bort för drygt ett år sedan. Hon valde att måla gator och torg i Coín men framförallt dess innevånare och hon var högt älskad av alla innevånarna i staden. För att deltaga i tävlingen skall man helt enkelt måla ett motiv från Coín, förstapriset är 400 € och andrapriset 250 €.

Apelsinodling

En dagsfärsk (8/5-2015) bild från “Valle del Azahar” i Coin. Foto Jonny Erixon.

Detta är bara ett exempel på en av alla de lokala festligheter som pågår lite överallt i Spanien. Håll utkik i ert närområde så kommer ni alla att uppdaga de lokala och genuint spanska festligheterna. Problemet kan ibland vara att de annonseras sällan i pressen så det kan ibland krävas lite detektivarbete för att hitta dem.

 


Fiberstopp i Torremolinos

$
0
0
Fiberoptisk kabel

Torremolinos kommun lägger hinder i vägen för utbyggnaden av den optiska fibern, företag ansvariga för utbyggnaden avskedar personalen.

 

Fiberoptisk kabel

Fiberoptisk kabel, foto: Bidgee, Wikimedia.

Jazztel är en av de företag som drar sig ur arbetet i Torremolinos, kommunfullmäktige har inte ens svarat på företagets begäran om tillstånd för tjänsten. Andra operatörer har också försökt men utan framgång. Manuel Delgado är chef för Cableven, ett av de företag som arbetat med att lägga ner optisk fiber i Torremolinos säger att kommunens agerande innebär arbetslöshet för många arbetstagare. Företaget förlorar nu runt 100.000 Euro i gjorda investeringar och tvingas avskeda 17 personer.

Cableleven fick heller inget svar från kommunen inom de två månader som kommunen hade att besvara förfrågningen, detta avsaknaden av svar innebär att de enligt gällande lag skall kunna påbörja arbetet. Vad kommunen då gjorde var att bötfälla företaget med 63.000 Euro för att de ockuperade gatan.

Till detta skall läggas de nya reglerna som tvingar Telefonica att dela sin nätverksstruktur med andra aktörer. Detta har fått till följd att Telefonica nu drar ner på utbyggnadstakten med 35%. Följden av allt detta är att utbyggnaden av fibernätet i Torremolinos nu är i praktiken stoppat, Torremolinos kommunfullmäktige har vägrat att ge sin version av händelserna idag.

Costa Blanca bergsvandrare

$
0
0
Costa Blanca vandringar

Det finns en stor grupp människor som träffas två gånger i veckan för att njuta av promenader i Costa Blanca regionen i Spanien.

 

Costa Blanca vandringar

Det är en engelskspråkig grupp och de kallar sig Costa Blanca Mountain Walkers (CBMV), och alla är välkomna att följa med. Gruppen är inte formellt registrerad som en klubb och är inte ansluten till någon organisation, därför finns det inga medlemskap, prenumerationer eller speciella regler. Alla ombeds däremot att lämna ett frivilligt bidrag för att täcka kostnaderna för deras webbsida. Årets frivilliga bidrag är satt till 3 Euro per person och år, som kvitto och som ett tack för att man har betalt får man en nyckelring med gruppens logotyp.

De vandrare som fungerar som ledare har ingen formell utbildning och tar inget ansvar för sina kamrater utan all vandring sker helt på egen risk. Men alla ansträngningar görs givetvis för att säkerställa att vandringarna blir lyckade för alla deltagare. Gruppen är heller ingen nykomling utan firade sitt 25-årsjubileum 2012.

Den som är intresserad att delta hittar all information om gruppen, vandringsleder, kommande vandringar, hur man bör bete sig mm. på den mycket informativa hemsidan: http://www.cbmwalkers.org
De har också en Facebook grupp: https://www.facebook.com/groups/cbmwalkers/

Costa Blanca Mountain Walkers

 

Värmevarningar i Spanien

$
0
0
Värme varning

Spaniens nationella väderlekstjänst AEMET har utfärdat varningar för höga temperaturer över i stort sett hela Spanien idag och imorgon.

 

Värme varning

För stora delar av landet är det “gul varning” vilket motsvarar en svensk klass 1 varning, men delar av landet får även “orange varning” vilket motsvarar klass 2 varning. De för årstiden ovanligt höga temperaturerna beror på ett inflöde av varm luft från Sahara. Överskottsvärmen förväntas pågå minst en vecka men de högsta temperaturerna förväntas idag och i morgon.

Det tros allmänt att värmerekorden för maj kommer att slås idag och imorgon på många platser i landet. Idag väntas de högsta temperaturerna i Andalusiens inland samt på spanska höglandet i området runt Madrid. I morgon förväntas den värsta värmen ha flyttat sig till kusterna framförallt ostkusten, Costa Blanca – Costa Brava. Kanarieöarna har mycket varmt båda dagarna samt även på fredag.

Om det blir som förutsagt att värmerekorden kommer att ryka så innebär det att Inlandet får temperaturer väl över 40 grader och längs kusterna kan det bli 36 – 37 grader. Förutom hög värme så är det också varnat för kraftiga vindstyrkor speciellt i Gibraltar sund och på Kanarieöarna. Vindarna för också med sig saharadamm som kan påverka i stort sett hela landet.

Vad man bör tänka på när det blir stekhett

När värmen stiger snabbt så hinner kroppen inte vänja sig och det är extra viktigt att vara uppmärksam och vara försiktig.

Var speciellt uppmärksam på små barn och äldre. Barn under fem år och de som är över 65 år är de mest utsatta, samt de som är kraftigt överviktiga, sjuka eller som är under medicinering.

Uppehåll er så lite som möjligt i solen och använd solskydd. Klä er lätt och ljust, täck det mesta av kroppen – särskilt huvudet. Ät lätt mat som innehåller mycket vätska och mineraler, som frukt och grönt. Drick mycket vatten, alkohol och kaffe bör man vara återhållsam med eller helt undvika eftersom det torkar ut kroppen. Se upp med ögonen, den torra saharaluften kan ge problem. Var också uppmärksam på urinen, blir den mörkare än vanligt och i mindre mängder – drick då mer vatten.

Undvik hårt fysiskt arbete eller krävande idrott, speciellt under den varmaste tiden på dagen. Lämna aldrig någon, varken människa eller djur – i en parkerad bil.

Värmeslag

Symptom på värmeslag är framförallt huvudvärk och illamående, men kan också vara kräkningar, synstörningar, darrningar, irritation och förvirring. Värmeslag kan vara livshotande, speciellt för barn och äldre.

Om du har fått värmeslag behöver du få vård så fort som möjligt. Du måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk . Du kan också behöva uppsöka sjukvården där du då får dropp innehållande vätska och salter.

För värmeslag hos djur läs informationen här.

 

Pariserhjul till Málaga

$
0
0
Pariserhjul

Det finns mycket långt gånga planer på att montera ett jättestort pariserhjul vid entrén till hamnen i Málaga.

 

Pariserhjul

Det aktuella pariserhjulet, här i Andorra.

Det har varit månader av pappersarbete och det har studerats tre tänkbara platser för placeringen, nu har det gjort en principöverenskommelse mellan hamnmyndigheten och promotorföretaget Mederyt. Platsen som har valts är vid ingången till hamnen från Plaza de la Marina, på vänster sida bredvid en liten grupp palmer. Några av palmerna kommer att behöva flyttas för att ge plats till det enorma 70 meter höga pariserhjulet.

Överenskommelsen innefattar 6 månaders drift, med 70.000 Euro i månadsavgifter för promotorföretaget. Kapaciteten blir på tusen personer per timma och hjulet är av prinsessmodell, dvs. det har små kabiner. Pariserhjulet har senast stått i Andorra (se bild) och tidigare bland annat i Zaragoza.

Om allt går som planerat skall pariserhjulet tas i drift i mitten eller slutet av sommaren. Men det kan läggas hinder i vägen. Först skall stadsplaneringskontoret ge sitt godkännande, de skall bedöma den tekniska genomförbarheten och kompatibiliteten med den avsedda användningen av hamnen. Men den största stötestenen kan bli den statliga byrån för flygsäkerheten (EASA), de har tidigare stoppat pariserhjul i Málaga. Men placeringen av detta är annorlunda och inte i närheten av flygplatsens luftrum så promotorföretaget tror att de skall kunna få tillståndet.

Hamnen i Malaga

Den tänkta platsen för pariserhjulet.

 

Fortsatt stöd för bilbyte

$
0
0
Plan Pive 8

Regeringen har godkänt den åttonde upplagan av stödet som ges för att köpa en ny bil och samtidigt få bort en äldre mer förorenande bil.

 

Plan Pive 8

Stödformen kallas Plan Pive och innebär att man blir subventionerad av staten och återförsäljaren när man köper en ny bil och samtidigt skrotar en mer än 10 år gammal bil. Den gamla bilen måste dock vara godkänd av ITV (spanska bilprovningen) så man kan inte ta ett gammalt vrak och tro att man får någon subvention (den måste också vara spanskregistrerad). Ägaren av bilen måste också ha haft bilen i minst ett år för att kunna få subventionen, man kan dessutom bara få stödet en gång per person.

Staten har avsatt 225 miljoner till Plan Pive 8, subventioneringen delas lika mellan stat och återförsäljare. Subventionerna är något sänkta för normalköparen jämfört med Plan Pive 7, men oförändrade för storfamiljer och funktionshindrade.

Plan Pive 8 innebär att normalköparen får en subvention på 1.500 € vid bilbytet (750 € från staten och 750 € från återförsäljaren). Bilen får kosta högst 25.000 € före skatt (IVA). Storfamiljen och den funktionshindrade som behöver en anpassad bil får 3.000 € i subvention och bilen får i detta fallet kosta högst 30.000 € före skatt.Om man väljer att köpa en hybrid eller en elbil då är begränsningen på inköpspriset 40.000 €.

De krav som ställs på den nya bilen är att den får inte släppa ut mer koldioxid än 120 g / km för personbilar och 160 g / km för nyttofordon.

Vem kan dra nytta av Plan Pive 8

Varje person som köper en bil enligt ovan kan dra nytta av det. För storfamiljerna gäller att bilen skall vara minst femsitsig. För de funktionshindrade gäller att de skall kunna bevisa sin status. Även företag kan dra nytta av subventionerna. Det gäller enskilda näringsidkare (autónomo) samt småföretag med mindre än 10 anställda och med en omsättning som inte överstiger 2 miljoner Euro. Men också medelstora företag med färre än 250 anställda och med en årsomsättning på mindre än 50 miljoner Euro.

Vad Plan Pive hittills har inneburit

De tidigare sju upplagorna av Plan Pive har inneburit att 890.000 gamla bilar har ersatts av nya, renare och säkrare bilar. För detta har staten och biltillverkarna avsatt 890.000.000 € vardera. Ser man på miljövinsterna så har det inneburit en minskad konsumtion av 487 miljoner liter bränsle per år (-45%). Partikelutsläppen har minskat med 96%, kväveoxidutsläppen med 83%, kolmonoxid (CO) 82% och koldioxiden (CO2) har minskat med 52% till 1,36 miljoner ton per år.

Under de år som Plan Pive har funnits har också antalet trafikoffer kraftigt reducerats, hur mycket av detta som kan tillmätas Plan Pive är det ingen som vet. Men det har självklart haft en stor betydelse för trafiksäkerheten att gamla osäkrare bilar har försvunnit från trafiken.

Bilhandel

Plan Pive omfattar både personbilar och nyttofordon.

 

Spanien turistvänligast i världen

$
0
0
World Economic Forum

För första gången har Spanien blivit rankad som världens mest turistvänliga land i World Economic Forums Travel and Tourism Competititveness Index.

 

World Economic Forum

World Economic Forum är mest känd för sin årliga konferens i Davos i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Arrangören är en schweizisk ideell stiftelse som som riktar sig inflytelserika företagsledare, internationella politiker, utvalda intellektuella samt journalister. De diskuterar då de mest angelägna frågorna för världen inklusive hälsa och miljö. Förutom möten utger stiftelsen en rad forskningsrapporter och engagerar sina medlemmar i branchspecifika initiativ, en av dessa rapporter handlar om resor och turism.

De har nyligen gett ut en tvåårsrapport som belyser hur de olika länderna står sig mot varandra när det gäller resor och turism, här är en titt på de 10 bästa länderna.

  1. Spanien
    Med cirka 60,6 miljoner ankommande internationella turister, hamnar Spanien för första gången i topp. Landet anses rikt på kulturella resurser och underhållning, det rankas högt vad gäller natur och kultur. Detsamma gäller för infrastrukturen, rese och turistpolitik samt även för affärsresor. Däremot får det lägre rankning för företagsklimatet, löner och produktivitet.
  2. Frankrike
    Frankrikes natur och kultur fortsätter att locka de flesta turisterna och de har mer än 84 miljoner ankommande internationella turister per år. Landet rankas också högt för infrastruktur och miljön för turism. Men lägre för företagsklimatet och även för säkerhet och trygghet.
  3. Tyskland
    Tyskland rankas högt för infrastruktur, natur och kulturresurser, företagsklimat, hälsa och hygien samt internationell öppenhet. Däremot är rankningen mycket låg för priskonkurrens (= dyrt).
  4. USA
    Med 74 miljoner internationella besökare under 2014 var USA det högst rankade landet i Amerika. USA för högt betyg för natur och kulturresurser, infrastruktur för flyget, mänskliga resurser / arbetsmarknaden samt information och kommunikationsteknik. Men betydligt lägre för trygghet och säkerhet, marktransporter och miljömässig hållbarhet.
  5. Storbritannien
    Det förenade kungariket gjorde bra ifrån sig vad gäller företagsklimat, internationell öppenhet, infrastruktur, mänskliga resurser / arbetsmarknaden samt information och kommunikationsteknik. Men kom näst sist när det gäller priskonkurrens.
  6. Schweiz
    Schweiz fick toppbetyg på infrastruktur, det gjorde också bra ifrån sig i kategorin företagsklimat, miljö, mänskliga resurser / arbetsmarknaden. Men fick dåligt betyg på priskonkurrensen.
  7. Australien
    Australiens naturresurser samt fritids och nöjesattraktioner hjälpte landet upp på tio i topplistan. Men vad gäller priskonkurrens, mänskliga resurser / arbetsmarknad så behövs det förbättringar.
  8. Italien
    Italien är enligt rapporten det femte mest besökta landet i världen och det räknas som nummer ett när det gäller världsarv. Det rankas därför högt i kategorin natur och kulturresurser, men lägre i företagsklimat, priskonkurrens och infrastruktur – både den markbundna och flyget.
  9. Japan
    Japan hade mer än 10 miljoner internationella turister under 2013, enligt rapporten. Landet har hög rankning för kulturella resurser och affärsresor, men dåligt i kategorin priskonkurrens.
  10. Kanada
    Kanada klarar sig bra i infrastruktur och får topp-platsen för flygets infrastruktur. Även naturresurser och kulturella resurser, mänskliga resurser / arbetsmarknaden gav hög rankning. Däremot är landet lågt rankad i priskonkurrensen.

Några länder utanför topplistan

15. Portugal
18. Island
20. Norge
22. Finland
23. Sverige
35. Thailand

World Economic Forum i Davos

Från konferensen i Davos 2015.

Den som är intresserad kan läsa hela rapporten här.

 

Gaspriset sjunker

$
0
0
Gasflaska - Butan

Priset på att byta butanflaskor sjunker idag med 10,7%. Detta gäller alla de vanligaste gasflaskorna för hushållsbruk.

 

Gasflaska - Butan

Det innebär att högstapriset på den för hushållsbruk vanligaste gasflaskan (12,5 kg butan) sänks från 15,81 € till 14,12 €. Det är andra gången i rad som priset har sänkts, i mars förra året sänktes priset från toppnoteringen 17,50 € till 15,81 €.

De nya priserna står sig fram till den tredje tisdagen i juli då det är dags för nästa översyn av priserna. Vid nästa översyn kan priset röra sig maximalt 5% i endera riktningen, om oljeprisfallet står sig så talar mycket för ännu en sänkning av priset.

Priset på buteljerad gas bestäms av näringsdepartementet som gör en prisöversyn varje kvartal. Detta gäller gasflaskor över 9 kg, under den gränsen är prissättningen fri. Prisregleringen gäller heller inte gasflaskor över 20 kg.

De vanligaste gasflaskorna för hushållsbruk i Spanien är 12,5 kg butan. Men det finns större butanflaskor på 35 kg och dessutom propanflaskor, dessa är normalt sett på 11 kg. Propan används där det behövs ett större effektuttag eller om flaskan måste stå i minusgrader (butan förgasas inte i temperaturer under -0,3).

ButanprisutvecklingLägst pris får man alltid om man byter sin gasflaska på gasleverantörens nederlag, byter man på en bensinstation eller vid deras bilar är det alltid lite dyrare. Om du skall köra med gasflaskor i bilen tänk då på att det är strängt förbjudet att frakta mer än 2 st 12,5 kilos gasflaskor åt gången (reglerna för farligt gods).

 


Järnvägarna moderniseras

$
0
0
Renfe - Barcelona

Ministern för utveckling Ana pastor har aviserat en investering på 1.257 miljoner Euro för att förbättra pendeltågstrafiken i Spanien.

 

Renfe - Barcelona

Pendeltåg i Barcelona

Det är den historiskt sett enskilt största investeringen som har gjorts sedan starten på pendeltågstrafiken (Cercanías) för tjugo år sedan. Planen kommer att genomföras under tre år och berör 18 städer, avsikten är att skaffa 22 miljoner nya passagerare.

Pengarna kommer att gå både till ADIF (motsvarar banverket) och RENFE (motsvarar SJ), ADIF får lejonparten av pengarna 1.000 miljoner Euro och RENFE de resterande 257 miljonerna.

Förbättringar skall göras på spåren, signalsystemen, elsystemen och plankorsningar skall byggas bort. Det skall byggas nya stationer och befintliga skall förbättras, speciellt med tanke på tillgängligheten. Det skall bli wifi på alla stationer, debuten för detta blir redan nu i juni på Plaça de Catalunya i Barcelona och Getafe station på Madrid förortsnät.

Tågen skall också moderniseras, det kommer att bli realtidsinformation på alla pendeltåg. Appar skall utvecklas för resans planering och biljettförsäljning, det blir också nya betalningssätt som gör de olika tarifferna mer attraktiva.

Ana Pastor

Ana Pastor

Ana Pastor har också lagt ett lagförslag som är tänkt att öka konkurrensen mellan de olika tågoperatörerna. Förutom det statliga bolaget RENFE så finns det idag 27 företag som har licens på att bedriva tågtrafik i Spanien. Det är fem som enbart har passagerarlicens och 13 som har licens för frakttrafik samt nio som har båda kategorierna.

Det nya lagförslaget innehåller dessutom en artikel om konstruktionen av en ny säkerhetsbyrå, som skall ha sina egna inkomstkällor helt fristående från infrastrukturföreträdare eller tågoperatörer. De skall på det sättet inte kunna bli utsatta för ekonomiska påtryckningar utan kan koncentrera sig på att kontrollera och öka säkerheten.

Cercania C1

Interiör från pendetågslinjen C1 Fuengirola – Málaga. Foto Anja Erixon.

Red anm.: Pendeltågslinjerna i Málaga , C1 mellan Málaga och Fuengirola och C2 mellan Málaga och Álora ingår i planerna (linje C1 är Spaniens mest lönande tåglinje).

 

Derby Málaga – Sevilla

$
0
0
Malaga - Sevilla

Málaga FC avslutar säsongen med ett intressant derby mot Sevilla FC, biljetterna börjar ta slut så den som vill gå på matchen får snabba sig.

 

Malaga - Sevilla

Derby lördagen den 23 maj på Rosaleda.

Lördagens derby blir som varje år en stor show, intresset är på topp för matchen och i går eftermiddag fanns det mindre än 1.500 biljetter kvar. Detta trots att klubbarna inte har gjort någon som helst marknadsföring för att locka mer publik. De brukar normalt sett marknadsföra sina matcher men i detta fallet bedömdes det som onödigt. Många lockas dessutom till matchen genom att den går på en intressantare tid än vad som brukar vara vanligt. 18:30 innebär ju faktiskt att man kan se matchen och ändå hinna med att se årets Eurovision Song Contest !

Efter denna matchen så tar Málaga FC semester, alla spelare utan internationella åtaganden med sina landslag kan då njuta av en dryg månads ledighet. I början på juli är största delen av laget tillbaka i arbetskläderna igen för att starta försäsongen. Den första sommarturneringen är i Dallas den 11 – 19 juli.

Javi Gracia

Javi Gracia

Klubbens tränare Javi Gracia har lovat att behålla klubben mer eller mindre intakt, det är bara aktuellt att sälja en eller två spelare. Det kan också bli aktuellt med något eller några spelarköp men än är inget bestämt om vare sig försäljning eller inköp. Den som har sista ordet i dessa frågor är klubbens direktör Mario Husillos.

 

Valet nu på söndag

$
0
0
Valurna

Nu är det snart dags att gå till valurnorna i Spanien, det handlar denna gången om kommunalval samt val till de flesta spanska regionerna.

 

Valurna

Det handlar om val i Spaniens ca 8.100 kommuner samt 13 av de 17 självstyrande regionerna. Det är bara Andalusien, Galicien, Baskien och Katalonien som inte har sina val nu. Idag är sista dagen för valkampanjen, dagen före valdagen och på valdagen är allt kampanjarbete förbjudet.

Vi som inte är spanska medborgare men skrivna här i Spanien har rätt att rösta i kommunalvalet i den kommunen som vi bor i, förutsatt att vi finns med i röstlängden. Detta gäller alla EU medborgare samt de länder som det finns avtal med, så även norrmännen är röstberättigade. Dessutom är vi valberättigade till EU val, däremot kan vi inte deltaga i regionalval eller riksdagsval.

När man skriver sig i Spanien blir man inte automatiskt införd i röstlängden utan det är något man själv måste be om. Men sista chansen inför detta valet att bli införd var 30 december förra året så nu är det försent att ordna. Det händer ibland att man trillar ur röstlängden varför det är en bra ide att kontrollera det innan deadlinen för att anmäla sig. Det kan man göra på kommunkontoret, i vissa kommuner kan man kontrollera det via Internet (Consulta de Inscripción en el Censo Electoral). I t.ex. Mijas så knappar man in sitt nie nummer och får då reda på om man finns där, samt var vallokalen är m.m.: www2.mijas.es/Censo/

Så här kan det se ut på Internet när man finns med i vallängden (exemplet är från Mijas):

Distrito

Sección

Subsección

Mesa

01

026

02

C

Colegio Electoral

ESCUELA RURAL DE ENTRERRIOS

Dirección Colegio

LUGAR PARTIDO ENTRERRIOS S/N ENTRERRIOS

 

I normalfallet får man röstsedel med posten i god tid före valet, men det förekommer ofta att så inte är fallet. Nu kan man rösta ändå, förutsatt att man är upptagen i röstlängden. Det är bara att gå till sin vallokal medtagande pass samt något som visar nie numret (recidencia, nie nummer certifikat etc.). I röstlängden finns man alltid registrerad med namn och nie nummer. Det är enkelt att rösta, förfarandet är ungefär som i Sverige och man behöver inga språkkunskaper. Valsedlarna får inte göras några markeringar på då blir de ogiltiga.Valsedlar

Om du skulle varit berättigad att rösta men inte finns med i röstlängden så kan det vara en god ide att anmäla dig till röstlängden nästa gång du har vägarna förbi ditt kommunhus, det är helt gratis. Faktum är att det är bara en bråkdel av de röstberättigade utlänningarna som är anmälda till röstlängderna i Spanien. I vissa kommuner uppgår den utländska befolkningen till höga procenttal så våra röster kan betyda mycket.

Om du känner dig frustrerad över att inte kunna rösta trots att du borde varit berättigad, eller om du tycket att du vill göra mer för att påverka. Då finns det fler metoder att använda, en är lobbying. Dvs. tala med dina lokala politiker och förklara för dem vad du tycker borde kunna göras bättre. I de flesta lite större kommuner finns det många politiker som behärskar bra engelska och i flera fall finns det även skandinaviska kommunpolitiker.

En annan möjlighet är att gå med i ett politiskt parti och delta i deras möten, de flesta politiska partier letar med ljus och lykta efter utlänningar som vill engagera sig politiskt. Det kräver dock att man behärskar grundläggande spanska, men det är absolut ett bra sätt att förbättra spanskan.

Red. Anm. När det gäller lokalval i allmänhet och kanske Spanien i synnerhet så är det i första hand personerna som är viktiga, och av dem är borgmästaren den absolut viktigaste – då de har en mycket stor makt här (till skillnad från Sverige). Vilket politiskt parti de tillhör är enligt min uppfattning inte lika viktigt på det lokala planet. I mitt fall vet jag vilket parti jag skall rösta på, men hade jag bott i grannkommunen så hade det definitivt blivit ett helt annat och rakt motsatt parti. Så lite research är absolut att rekommendera innan man tar slutlig ställning.

 

Europas största vattenpark

$
0
0
Aqualandia, Benidorm

Lördagen den 30 maj öppnar Aqualandia i Benidorm sina portar för säsongen, det är 30-års jubileum för Europas största vattenpark.

 

Aqualandia, Benidorm

Parken öppnade första gången den 28 juni 1985 och blev genast mycket populär, det var då Spaniens enda vattenpark. Sedan dess har det tillkommit många nyheter och det finns nu närmare 20 olika attraktioner. Under 2002 kom Big Bang med 4 olika vattenrutschkanor, den högsta är 28 meter. Men redan 2013 blev det en högre rutschkana, med 33 höjdmeter är Verti-Go världens högsta, där kommer man upp i 100 km/h.

Aqualandia täcker en yta på 150.000 kvadratmeter och har en gratis parkeringsplats på 50.000 kvadratmeter. Detta gör den till Europas största vattenpark och en av de största i världen. Inträdet för en dag är från 24 €, men det finns även olika familjebiljetter och gruppbiljetter.

Aqualandia, karta

Mer information finns på Aqualandias hemsida (spanska och engelska).

 

Costa del Sol nyheter

$
0
0
Orkidéhuset

Som omväxling till alla nyheter om valet så kommer här lite uppdateringar om några av de intressantare projekten som pågår på Costa del Sol.

 

Senda Litoral

Senda Litoral, här i Calahonda (Mijas Kommun).
Foto Jonny Erixon.

Senda Litoral

Strandpromenaden som när den är färdig kommer att gå utmed hela Costa del Sol går framåt i stort sett enligt plan. Mijas kommun har tagit fram en guide som täcker Mijas kommuns del av sträckan. Den ger information om vad som finns utmed leden, butiker och andra anläggningar som den promenerande kan ha glädje av att känna till. Guiden har tryckts i 40.000 exemplar, hälften på spanska och hälften på engelska, dessutom finns en digital upplaga (än så länge bara på spanska).

Estepona kommun har fått vänta ett bra tag på bygglov för delar av sin strandpromenad, men nu har de äntligen fått tillstånd till två viktiga bitar av sträckningen. Det handlar om sträckorna mellan Alcazaba Beach och Pinillos samt sträckan mellan Kempinski Hotel och Laguna Village köpcentrum. Dessa sträckor läggs nu ut på offentlig upphandling, budgeten är 60.000 € respektive 452.000 €.

Vi har tidigare skrivit en artikel om strandpromenaden, den kan läsas här:
Strandpromenad utmed Costa del Sol

Succé i Estepona

När vi nu ändå talar om Estepona så kan i sammanhanget nämnas om det nya orkidéhuset, det öppnades för två månader sedan och har redan haft 100.000 besökare! De hade planerat att de skulle komma upp i den besökssiffran på ett år, så där kan man verkligen tala om en succé. I anläggningen kan man beskåda 8.000 olika växtarter, investeringen var på 2,3 miljoner Euro.

Orkidéhuset

Orkidéhuset, foto: Estepona kommun.

Även här finns det en äldre artikel om detta projektet, som är ett samarbetsprojekt med Málaga:
Samarbete
Málaga – Estepona

 

Viewing all 514 articles
Browse latest View live